b - szerokość piły
s - grubość
sl - wielkość rozwarcia na stronę
t - podziałka ostrza
h - wysokość ostrza
γ - kąt natarcia
α - kąt przyłożenia
r - promień zaokrąglenia wrębu
Warunkiem prawidłowego przecierania jest dobór piły, właściwy dla przecieranego materiału i typu maszyny.
Grubość piły powinna być zgodna z DTR maszyny, jednakże im piła jest grubsza tym bardziej jest narażona na pękanie zmęczeniowe. Dla drewna twardego wskazane są piły cieńsze, natomiast do miękkiego - grubsze.
Szerokość piły powinna być równa szerokości kół prowadzących plus głębokość wrębu + (1-3) mm.
Podziałka piły jest określona odległością pomiędzy dwoma sąsiednimi wierzchołkami zębów. Dobór podziałki zależy od wymiarów przecieranego drewna i od jego twardości.
Kąt natarcia jest to kąt zawarty między powierzchnią natarcia ostrza i linią prostopadłą do grzbietu piły. W przypadku zbyt dużego kąta natarcia w stosunku do stosowanego posuwu powstają drgania piły, wówczas powierzchnia po obróbce jest chropowata. Zbyt mały kąt natarcia powoduje wciskanie piły w drewno. Im mniejszy jest kąt natarcia tym mniejsza jest wydajność cięcia.